Archive for the ‘Usahawan Internet’ Category

KUALA LUMPUR 17 Jun – Pos Malaysia Berhad akan mengeluarkan koleksi setem dan sampul surat hari pertama bertemakan alam semula jadi esok. Ketua Unit Setem dan Filateli, Yasmin Ramli berkata, koleksi setem itu dikeluarkan untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman orang ramai tentang pentingnya alam semula jadi ini. ”Melalui setem ini, ia juga akan membantu kerajaan memperkukuhkan lagi usaha kempen terhadap alam semula jadi,” katanya. Beliau berkata demikian semasa sesi penerangan kepada media tentang koleksi setem dan sampul surat hari pertama di Pejabat Pos Besar di sini semalam.

Katanya, setem yang di keluarkan ini memaparkan tiga elemen alam semula jadi yang berbeza iaitu udara, air dan hutan. Setem yang dikeluarkan ini mempunyai tiga jenis jenama iaitu Clean Water, Go Green dan Fresh Air. “Clean Water ini bercirikan kehidupan laut, Clean Air menggambarkan udara, manakala Go Green menunjukkan hutan sebagai grafik setem. “Ketiga-tiga setem ini dijual dengan harga setiap helaian RM6 hingga RM10, manakala sekeping setem pula dalam dedominasi 30 sen dan 50 sen,” katanya. Tambahnya, sampul surat hari pertama pula berharga 30 sen setiap satu. Para pengumpul setem dan orang ramai yang berminat boleh mendapatkan setem-setem itu di pejabat pos seluruh negara. “Jumlah setem yang dikeluarkan sangat terhad yang mana Clean Water mengeluarkan 400,000 unit, manakala Go Green dan Fresh Air pula dengan jumlah 130,000,” katanya. Katanya lagi, pihaknya akan menjual 45,000 unit sampul surat hari pertama pada 18 Jun sahaja.

(more…)

Dalam mengumpul kewangan dan menambahkan kekayaan, kita
bukan sahaja sepatutnya fikir bagaimana nak invest, bagaimana nak
jimat wang, bagaimana nak tambahkan pendapatan, dan sebagainya…
tetapi, kita perlu juga fikir bagaimana tidak mahu rugi/hilang/burn
wang kita…

Contoh:

* meminjam wang pada kawan, dan pinjaman tidak di bayar
(mungkin anda pernah terkena!)
* membuat pelaburan yang jelas merugikan (seperti beli rumah
untuk disewa di kawasan tiada permintaan)
* tertipu dengan program-program Inetrnet atau dikenali sebagai
SCAM

Tip saya kali ini, hendak kongsikan pada anda satu “formula” supaya
kita tidak rugi/hilang/burn duit kita pada SCAM (penipuan). Formula
ini berbunyi: NO SCAM!

N-O S-C-A-M

(more…)

Salam kepada pelawat setia blog nie , cukup lama aku rasa tidak menulis di blog nie , rasanya  sejak dari bulan puasa hinggalah lepas raya. Sibuk gila sampai tak sempat nak tulis apa pun kat sini. Tapi dalam aku dok sibuk tu , berniaga di ebay aku still jalan. Tapi la nie aku masih fokus dalam setem2 aku tu di samping duit dan wang kertas lama.

Hari nie aku nak cita pasal duit yang aku baru beli tak lain tak bukan duit Melaka Tahun 1831 atau di kenali ngan duit “Rooster”. Duit nie jarangjuga dijumpai dan akunya duit nie dalam kelas VF atau Vedry Fine . nie aku snap photo duit tu utk tatapan korang.

itu jer utk kali nie , nanti aku post plak pasai setem terbaru aku ..

Setem Sarawak

Posted: September 9, 2008 in Usahawan Internet
Tags: , ,

Salam ,

Per khabar hampa semua? ada masuk blog aku ka ? kalau ada bagusla.. sekarang Blog nie dah Dalam Ranking google PR3 , bleh tahan jugak la. tapi traffic masih ciput. Aku bukan tau sgt pasal SEO-SEO semua tu . Tapi selepas aku post kat sini , cepat gak aku nya di index oleh Google. Itu satu perkembangan yang baik utk Ammbiz Weblog.

Apa yang aku nak cerita pada kali nie , masih pasal setem , huhuhu aku tau ada yang kureng sikit pasal setem ,maybe pasal wang kertas dan duit lama lebih banyak pengikutnya. apa pun apa aku nak cerita nie pasal setem aku yang baru sampai 🙂 .

Setem yang aku maksudkan tak lain dan tak bukan ialah Setem Sarawak , setem sarawak nie dalam tahun 1934 dan tahun 1946 cam tu . Kedua -dua jenis setem nie agak bernilai dalam Malaya Setem.Nie aku snap photo untuk tatapan semua.

Antara setem aku yang sampai dari USA (more…)

Salam

Apa khabar korang semua?  ada bagus ? hmm aku cam biasa jer . minggu nie sibuk skt ngan bos pasal projek aku tu . Projek aku tu dah hampir separuh jalan, nampak ok la … ada lagi setahun cam tu nak abis. Apa pun aku tulis kali nie  masih pasal setem. Setem olimpik yang aku bid di ebay time Olimpic beijing 2008 dah sampai dengan selamatnya hari nie . 🙂 . kebanyakkannya mini sheet. Ada pasal lokasi stadium acara-acara dan maskot olimpic di Beijing , China.

(more…)

Salam,

Hari nie aku der masa free sket tu aku posting kat sini , masih berlegar-legar pasal setem koleksi aku , aku baru jer terima setem Malaya kedah 1932 , gambar Tunku Sultan Kedah Sultan Abdul Hamid, kalau tak salah aku .. aku bid di ebay . Yang tak best nya org USA , Florida yang empunya setem nie , dia buat koleksi dan ia berada diluar negara . Harga bid boleh tahan mahal dia, setem tersebut bernilai $1 dan masih “never Hinged”. nie aku letak pic untuk pengunjung setia blog aku tengok . 🙂

Satu lagi aku masih tunggu setem antik dari North Borneo dalam lingkungan tahun 1906 cam tu .. rasanya minggu depan sampai la tu .. setem nie dah dicop so ia salah satu setem yang aku minat untuk kumpul .. walaupun dah dicop ia masih bernilai tinggi .nie pic dia (more…)

Oleh Syah Rul Aswari Abdullah
srul@hmetro.com.my

BAGI kebanyakan orang, setem hanyalah kepingan kertas kecil yang ditampal di bahagian atas sampul surat. Tetapi tahukah anda, bentuk dan tebukan pada setem mewakili zaman serta perkembangan sejarah sesuatu negara?
Kajian mengenai bentuk, jenis, warna, tebukan dan penghantaran pos ini dipanggil filateli. Setiap setem yang dihasilkan mempunyai cerita dan sejarah berkait rapat dengan pemerintahan dan teknologi pada satu-satu masa.

Perkataan filateli dikatakan dicipta oleh Georges Herpin di Perancis pada 1864. Ia berasal daripada dua perkataan Greek iaitu philos bermaksud mencintai dan llateleiall bermakna percuma. (more…)