Archive for the ‘apa aku tulis yek’ Category

Salam..

Rasanya bertahun juga le saya tidak post apa2 berita pasal hobi saya , oleh itu kali ini saya akan cerita sedikit berkenaan setem yang akan keluar pada 8.8.2011. Setem yang saya maksudkan itu ialah setem Joint Issue antara Malaysia dan Indonesia.

Seperti yang anda lihat di photo di atas , setem agak menarik , tetapi hanya diletakkan di tengah sahaja. Lebih bagus kalau diperbanyakkan setem trsebut dalam 3 line ker  lebih nampak menarik . Agak menarik pandangan saya pada setem yang no.2 dari malaysia berbentuk wang kertas Kapal. ini  dalah kelainan juga bagi pos malaysia.

Kepada yang mengumpul setem seperti saya jangan lupa dapatkan pada 8.8.2011  iaitu minggu depan . Datang awal2 takut kehabisan pulak . itu sahaja untuk kali ini . Sebarang pertanyaan pasal setem terutama setem Malaya jgan segan2 untuk tinggalkan di ruangan komen. nice Joint issue

thanks

Ammbiz

Bank Negara Malaysia mengeluarkan tiga jenis duit syiling peringatan bersempena sambutan Ulang Tahun Ke-75 penubuhan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Duit syiling peringatan ini dilancarkan hari ini oleh DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj selaku Kapten Yang Dipertua Tentera Laut Diraja Malaysia, di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia, Lumut, Perak.

Duit syiling peringatan ini sah diperlakukan dan mempunyai spesifikasi berikut:

1. Duit Syiling Peringatan Emas (pruf)
Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam emas dengan ketulenan 999.9 dan berat setiap keping ialah 7.96 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM100 dan harga jualannya RM1,200 sekeping. Sebanyak 100 keping sahaja ditempa.

2. Duit Syiling Peringatan Perak (pruf)
Duit syiling pruf ini diperbuat daripada logam perak Sterling dengan ketulenan 92.5 dan berat setiap keping ialah 21.00 gram. Nilai muka duit syiling ini ialah RM10 dan harga jualannya RM150 sekeping. Sebanyak 300 keping sahaja ditempa.

3. Duit Syiling Peringatan Emas Nordic
Nilai muka duit syiling Emas Nordic ini ialah RM1 dan harga jualannya RM10 sekeping. Sebanyak 10,000 keping ditempa.

Kesemua duit syiling ini juga boleh didapati dalam set 3 dalam 1, dan set 2 dalam 1. Set 3 dalam 1 mengandungi duit syiling emas, perak dan emas Nordic pruf. Set ini dijual pada harga RM1,450 setiap set dan hanya terdapat 150 set sahaja. Set 2 dalam 1 pula mengandungi duit syiling perak dan emas Nordic pruf. Setiap set duit syiling ini dijual pada harga RM200 dan hanya terdapat 200 set sahaja. Butiran terperinci berkaitan spesifikasi kesemua duit syiling peringatan ini adalah seperti di Lampiran I.

Reka Bentuk Duit Syiling

Berikut ialah penerangan tentang reka bentuk duit syiling peringatan Ulang Tahun Ke-75 penubuhan TLDM:

(more…)

kedah

Salam ,

Lama gila aku tak post kat sini . banyak aku copy dan post jer pasal setemMalaysia jer. nie aku sempat scan setem Malaysia dan Malaya untuk korang download. Katalog nie ialah harga setem malaya dan malaysia yg aku rasa 2-3 tahun lepas la , tapi leh jadi panduan harga setem di pasaran untuk korang tau atau untuk dijual.

Ada lagi yang aku scan tapi aku tak sempat upload ke savefile lagi. Aku akan upload nanti. Apa lagi korang d/load la.. aku kasik FREE  jer kepada pengunjung setia aku  :). Oklah sampai jumpa lagi . Next post aku rasa aku akan cerita setem North Borneo 5 dollar dan 10 dollar yg baru aku menang bid di EBAY.

http://www.savefile.com/files/2082133

http://www.savefile.com/files/2082137

http://www.savefile.com/files/2082140

http://www.savefile.com/files/2082144

http://www.savefile.com/files/2082156

download la FREE jer  🙂

Salam …

Lama gila sejak aku tak post di blog, yang last aku post masa setem Dato’ Lat tu . Akhirnya dapat juga aku kumpulkan semua cop2 masa minggu setem di Berjaya Times Square ari tu . ia termasuk Pasport Lat atas pertolongan Ladyboss d i Forum Nogold dot com.Apa pun aku rasa nie kira last untuk tahun nie aku akan post . Tahun nie alhamdulillah perjuangan aku kat ebay dah menampakkan hasil. Kira kadang2 hari-hari aku ada sale di ebay.

Paling penting apa yang aku nak cerita kat sini pencapaian blog ammbiz wordpress dot com nie untuk keyword MALAYA SETEM No.1 Di GOOGLE. Pencapaian nie bukan sekelip mata, perlu masa dan minat yang lebih untuk letakkannya di atas. maybe tahun depan aku akan upgrade kan blog percuma nie kepada blog berbayar.mana tahu. Kita tengok tahun depan cam ner . di bawah nie
sempat aku snap atas keyword MALAYA SETEM no.1 dalam 94 ribu lebih.

google

Senambungan dari blog ini , yang paling penting ialah ia berpaut kepada website utama aku iaitu website e-commerce atau yang tak lain tak bukan AMMBIZ
. Di ammbiz lah segalanya bermula.. tak ku sangka selain aku menjual duit lama di ammbiz dot com aku dah mula menjual setem-setem malaya . Sambutannya amat menggalakkan terutama di luar negara.

Setem malaya , north borneo dan setem Sarawak mendapat permintaan yang tinggi dari pengumpul setem untuk melengkapkan koleksi mereka. Aku pun tak sangka aku dapat menjual setem di United Kingdom 7(tujuh) keping dalam hampir 100 pound atau convert to RM dalam RM500.00. Selain dari Adsense aku yang agak slow , jualan di ebay membantu aku terus menjana wang. harap ia akan terus berkembang utk tahun depan .

Perancangan untuk tahun depan masih belum terlintas lagi , aku rasa aku akan mula membuat senarai tak lama lagi. Masih banyak yang aku perlu belajar dan pertajamkan agar ia menjadi sempurna untuk tahun depan. ia masih lagi menjadi fokus aku tahun depan dalam ebay terutama minat aku dalam MALAYA SETEM .

Akhir kata untuk sekian kalinya aku menulis untuk tahun 2008 , agar tahun depan aku berdoa akan memberi aku rezeki yang lebih dalam mencari wang di internet.

Salam ,

hari nie aku masih kat rumah sebelum masuk kerja , aku nak pasal post setem aku yang baru sampai iaitu Football Thematic British atau setem tema EPL , cam tu le . Aku dapat setem nie tak sangka plak .. begitu banyak ..  memang bleh buat sebagai setem koleksi . nie aku snap photo pagi2 nie 🙂

cam ner ? best tak … huhuhu . kalau yang minat EPL tu leh jadikkan koleksi yang tak ternilai .. itu jer la utk pagi nie . Nak pergi kerja plak nie ..

Salam ,

Anda pernah lihat setem pertama di dunia ? rasa aku pun tidak pernah lihat dulu , sekarang baru aku pernah lihat pasai  ia baru ada kat aku . bukan dalam bentuk setem, tapi dalam bentuk postcard. Setem pertama di didunia ini dikeluarkan di Great Britian pada 6 May 1840. Ia dikenali sebagai “Penny Black”.

“The Penny Black” was engraved by Frederick Heath and printed by Perkins bacon & Co . Issued on may 6th May 1840 it was the world’s first adhesive postage stamp

Setem ni pasti mahal jika kita memiliki . Ia pasti menjadi koleksi yang berharga untuk peminat-peminat setem.

MUBARAK menunjukkan setem uniknya yang dibingkaikan bersama sampul asal di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR – Percaya atau tidak, sekeping setem keluaran 1967 dan dulunya hanya berharga 15 sen kini mahu dijual RM1.5 juta. (more…)