Sasar sejuta keping – Setem Lat

Posted: December 2, 2008 in perniagaan online
Tags: , , ,

lat

Oleh Helmy Abd Rahman
helmy@hmetro.com.my

POS Malaysia Berhad (Pos Malaysia) mensasarkan jualan lebih satu juta keping koleksi setem khas bernilai RM940,000 yang memaparkan lakaran kartun tokoh kartunis tersohor negara ini, Datuk Mohamed Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Lat yang dikeluarkan sempena Minggu Setem yang berlangsung semalam hingga 7 Disember ini.

Pengerusi Pos Malaysia, Tan Sri Aseh Che Mat, berkata pihaknya yakin mampu mencapai sasaran itu berdasarkan kekuatan pada nama Datuk Lat yang sememangnya sudah sinonim dalam dunia kartun Tanah Air dengan jutaan peminat pelbagai golongan usia serta kaum.

Katanya, selain setem khas itu, orang ramai berpeluang mengumpul pelbagai produk lain yang turut memaparkan lukisan Lat, antaranya sampul surat hari pertama, buku setem kecil dan lembaran miniatur berwarna perak yang pertama kali dikeluarkan.

“Karakter kartun seperti dapat dilihat dalam karya ‘Kampung Boy’, ‘Town Boy’ dan Mat Som sememangnya sinonim dengan masyarakat negara tidak kira umur mahupun keturunan dan menjadi ikon dunia kartun.

“Pos Malaysia berbesar hati dengan peluang untuk menampilkan paparan kartun Datuk Lat pada setem dan pelbagai produk filateli kami.

“Kami percaya keluaran istimewa ini bakal menjadi koleksi berharga kepada bukan saja pengumpul setem atau peminat setia Lat, malah penduduk Malaysia amnya. Produk filateli dengan tema Kartun Malaysia, menampilkan reka bentuk hasil ilham Datuk Lat sendiri,” katanya pada sidang media sempena Majlis Pelancaran Minggu Setem 2008 di Kuala Lumpur, semalam.

Majlis yang dirasmikan Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Joseph Salang itu turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif Pos Malaysia, Datuk Syed Faisal Albar, Ketua Pegawai Operasinya, Datuk Abu Huraira Abu Yazid dan Lat sendiri.

Mengulas lanjut, Aseh berkata, Minggu Setem ialah acara tahunan yang dianjurkan pihaknya untuk mempromosikan tabiat mengumpul setem selain mengeratkan hubungan sesama peminat setem seluruh pelusuk Tanah Air.

“Menariknya, Pos Malaysia menawarkan setem istimewa yang menampilkan tujuh watak kartun karya Lat yang paling terkenal dengan setiap satunya dikeluarkan secara eksklusif pada hari berbeza sepanjang Minggu Setem tahun ini berlangsung dan cuma boleh didapati di Berjaya Times Square saja.

“Orang ramai yang berkunjung ke tapak pameran berpeluang menikmati promosi istimewa SetemKu iaitu setem yang mengabadikan sendiri gambar pelanggan di mana pengunjung boleh membeli setem ini pada harga RM19 untuk 20 keping setem 30 sen dan RM28 (20 keping setem 50 sen),” katanya.

Maklumat lanjut, layari laman web http://www.pos.com.my atau kunjungi pejabat pos berhampiran.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s