Koleksi Setem 50 tahun Pemerintahan Sultan Kedah

Posted: July 16, 2008 in perniagaan online
Tags: , , ,

Salam ,

Semalam semasa aku di pekan aloq setaq , jalan agak sesak pasai orang tengok acara sempena 50 tahun pemerintahan sultan kedah. Aku bukan nak cita pasal acara tu aku nak cita pasai pada 15hb semalam perlancaran Setem 50 tahun pemerintahan Sultan kedah tu .

Aku pi pejabat Pos Aloq Setaq time tu dalam 9.00 pagi , tengok dah ramai orang dok Q nak beli setem tu , aku tengok banyak orang cina , orang melayu masa tu ada le dua tiga kerat termasuk aku . Beli pulak ingat kan sikit kalau nak yang set Sheetlet tu 3 keping 1 set( ada Setem 30sen, 50 sen dan 1 ringgit- setiap nilai tu ada 22 kpg setem) pastu kena beli plak FDC sampai 22 sampul . perh , 1st time aku beli koleksi setem banyak cam tu .. semua dalam RM46.00 juga la .

Banyak juga tu , ingat nak jual kat ebay jer sikit, yang lain buat koleksi . Lepas nie susah juga nak cari setem nie , yang sheetlet nyer memang memikat. Hampa leh usya kat blog nie , aku dah post photo kat sana. Ada link kat bawah .

Satu lagi hampa pi la tengok koleksi aku yang baru aku dapat nie , MNH lagi , belum dicop pastu dia punya setem pulak memang best condition tu . Kira luck aku la masa tu berbaloi masa aku beli tu🙂. yang nie hampa klik kat link kat bawah nanti . Aku der bercadang aku nak jual kat ebay nanti .

So aku tak kata aku nyer koleksi hebat , tapi saja aku nak share kat sini . Aku der buat kajian di ebay pasai setem-setem Malaya kita di antara tahun 1860 – 1960 yang masih belum di cop (MNH) amat berharga , ada yang jual atau listing banyak ada yang jual sekeping jer pun leh cecah 89 usd tu .. makna nya setem malaya ada harga samada MNH atau tak.

Apa apa hampa tengok la koleksi setem malaya aku klik sini .

@

Setem 50 tahun Pemerintahan Sultan kedah klik sini .

Salah satu FDC (First Day Cover ) dalam simpanan saya di cop BIRO FILATELI ALOR SETAR.

Okey , nanti aku sambung lagi cita aku pasai minat aku nie , duit dan setem🙂

ikhlas drp

Comments
  1. Melayu-Johor says:

    Baguslah hang peminat stem. Aku dengar ada orang boleh cari makan dengan jual stem! Betul ke? Masa kecik-kecik dahulu, aku banyak kumpul stem. Bila pergi rumah datuk, kerja aku bukak almari di mana banyak stem-stem lama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s